Welkom in de Bourgogne

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Op zes uur rijden vanuit Nederland zit je al in de Bourgogne.

Bij het horen van Bourgogne, denk je natuurlijk aan het Bourgondische leven. Nou, daar kan ik over meepraten. Charmante, authentieke wijndorpjes met gemoedelijke sfeer, de Bourgondische keuken en de Bourgondische wijnen. Namen zoals Chambolle Musigny, Nuits Saint Georges en Gevrey Chambertin doen vele reizigers dromen.

De Bourgogne kent geen pracht en praal zoals opzienbarende kastelen en landhuizen. Nee, hier vind je glooiende slingerweggetjes door de Bourgondische wijngaarden. De grond bestaat uit kalkhoudende klei, en die levert de beroemdste wijnen ter wereld. De herkomst van de wijngeschiedenis ligt bij de monniken van Citeaux en Cluny.

Sinds 4 juli 2015 zijn de wijngaarden van de Côte d’Or met de steden Dijon en Beaune erkend als cultureel wereld erfgoed.

Het mozaïek van de wijngaarden is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Waarom levert de ene wijngaard een Grand Cru en die van 100 meter verderop een gewone basisbourgogne?
Dit leg ik je allemaal met veel plezier en passie uit.

Dummy Image

Wijnworkshop in de Bourgogne

Lorem Ipsum

Wijnspecialiste Monica van der Stap geeft uitgebreide uitleg over de Bourgognewijnen: de diverse streken, het begrip “terroir”, druivensoorten, geologie en het wijnproeven.

“Een glas wijn begrijpen is voor iedereen weggelegd”

Wil je begrijpen waarom een wijn speciaal is? Dat leg ik je allemaal uit tijdens deze wijnworkshop. Ik neem je mee de wijngaard in om de oorsprong van de wijn concreter te maken. Negentig procent van de wijn wordt in de wijngaard bepaald.

De facetten van het begrip “terroir” komen natuurlijk ook ter sprake. Dit is de alchemie tussen de natuur en de wijnboer.

We bezoeken een typisch Bourgondische wijnboerderij in één van de beroemde wijndorpjes. Ik laat je zien hoe wijnen gemaakt worden en hoe ze gerijpt worden in die oude kelders.
Onder het proeven van een vijftal Bourgogne-wijnen leg ik je uit waar je op moet letten.

Deze workshop kan in de Côte de Nuits (rode wijnen) of in de Côte de Beaune (witte wijnen) plaats vinden.

Duur: ong. 2,5 uur (wijngaard, kelder en proeverij)
Prijs: €75,- per persoon (min. 2 personen)

Zevendaagse Wijnwandelreis door de Bourgogne

Lorem Ipsum

7 daagse wijnwandelreis door de Côte d’Or in samenwerking met SNP Natuurreizen

Een week lang wandel je door de gebieden met de mooiste wijnen van de wereld. Je logeert vier nachten in twee verschillende chambres d’hôte en twee nachten in een gemoedelijk dorpshotel. Je bagage wordt vervoerd.

Op dag 1 ontvang ik je bij een wijnboerderij en geef ik je een wijnworkshop, gevolgd door een wijnproeverij. Aan het eind van de week ontmoeten wij elkaar weer tijdens een wijnproeverij in Meursault.

Dummy Image

Fietsreis met wijn door de Bourgogne

Lorem Ipsum

Fiets vanuit de fraaie stad Dijon een rondje door het rijke Bourgondië. Onderweg zal ik een presentatie geven over de Bourgogne wijnen en deze ook laten proeven. Peddel verder tussen de druivenstokken, proef heerlijke wijnen, ga lekker eten en overnacht in een gastvrij hotel of chambres d’hôtes.

Vanuit de wijngaarden bereik je door het heuvelachtige en stille achterland het Canal de Bourgogne en fietst over het jaagpad terug naar Dijon. Je maakt ontspannen fietstochten (eventueel op een E-bike) en hebt veel tijd om oude steden, pittoreske “grand cru” dorpen, kastelen en afwisselend landschap te bewonderen.