Welkom in de Elzas

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Zelf woon ik in de Bourgogne op 250 km afstand van de Elzas en ga er regelmatig met veel plezier naartoe. Dat is voor Franse begrippen niet zo ver. Ter vergelijking: de afstand van Breda naar Colmar (zuid-Elzas) is ca. 600 km.

Het is een intrigerende streek met een rijke geschiedenis, pittoreske dorpjes en veel variatie in de geologie, druif en wijn. Mijn nieuwsgierigheid leidde tot een gespecialiseerde Elzas-wijnstudie. Aan de voet van de Vogezen ligt de beroemde wijnroute van 170 km lang, die al ruim 60 jaar bestaat. Deze route is een eenvoudige manier om de pittoreske dorpjes en glooiende wijngaarden te ontdekken.

Sinds 2010 organiseer ik wijnworkshops, wijncursussen en wijnreizen in de Elzas. Ook dit jaar staat er weer een special op de agenda: een wijncursus, wijnworkshops met een diner bij de wijnboer en het gastronomische wijnweekend met officiële inhuldiging in het wijngilde van de Elzas. Graag laat ik je hiervan meegenieten.

Dummy Image

Geschiedenis

Lorem Ipsum

Tijdens de Middeleeuwen behoorde de Elzas-wijnen tot de meest prestigieuze van Europa. De wijnbouw bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw, maar deze welvaartsperiode werd wreed verstoord door de Dertigjarige Oorlog.

De regio heeft regelmatig tot Duitsland behoord. Dat is ook de reden waarom de classificatie van de wijnen later is ingegaan. Als de wijnboeren na de Eerste Wereldoorlog een beleid gaan voeren dat meer gericht is op kwaliteit, bloeit de wijnbouw weer op. Vanaf dan worden er alleen nog wijnen geproduceerd die uitsluitend zijn samengesteld uit geselecteerde druivenrassen.

Uiteindelijk worden de inspanningen van de wijnsector beloond door het instellen van de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace (dit is een officiële titel voor klassewijnen) in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace (= de methode champenoise uit de Elzas) in 1976.

Elzasser Wijnworkshops

Wijnworkshop in de Elzas

Kennismaking met de wijnen van de Elzas.

Deze workshop vindt plaats in een van de beroemde schilderachtige dorpjes in de Elzas (rond Colmar). Een Nederlandstalige vinologe geeft algemene uitleg over de Elzaswijn, geologie, druivensoorten, klimaat, terroir en wijnbereiding.

Dit wordt afgesloten door een wijnproeverij bij een wijnboer in een van de schilderachtige dorpjes van de Elzas. Onder het proeven van een 6-tal Elzas-wijnen wordt ook uitgelegd hoe je wijnen proeft.

“Een glas sprankelende Elzaswijn begrijpen is voor iedereen weggelegd”

In de Elzas worden maar liefst 7 druivensoorten gebruikt. Ook zijn er zeer verschillende grondsoorten in vergelijking met andere wijnstreken. Monica vertelt er uitgebreid over tijdens de workshop. We bezoeken een wijnboerderij en proeven daar de een aantal verschillende druivensoorten, maar ook de “grand cru”-wijnen en de Crémant d’Alsace (de “méthode champenoise” uit de Elzas).

Duur: halve dag (wijngaard, wijnboer en proeverij)
Prijs: €80,- per persoon

Reserveren is noodzakelijk.
Data op aanvraag voor groepen van minimaal 10 personen.

We kunnen ook een gezamenlijke lunch organiseren.

Dummy Image
Dummy Image

Wijnwandelreis door de Elzas

Lorem Ipsum

Deze 6-daagse wijnwandelreis door de Elzas organiseer ik in samenwerking met SNP-Natuurreizen.

Ontspannende wandelingen door de wijngaarden van de Elzas, die in de zonnige luwte van de beboste Vogezen liggen. Je wandelt tussen de wijngaarden waar de beste Rieslings, Pinot Gris, Pinot Noirs en Gewürztraminers vandaan komen. Wandel van het vestingstadje Eguisheim naar Ribeauvillé, langs dorpjes met prachtige vakwerkhuizen, of hogerop door dichte bossen en langs imposante kasteelruïnes. Onderweg kom je langs diverse proeverijen en je verblijft in sfeervolle chambres d’hôtes en hotels.